+4 / 0755 024 599 sau +4 / 0749 117 486 office@corobana.com

În situația în care tot mai mulți salariați lucrează la distanță și de la începutul acestui an avem chiar o reglementare a contractului de telemuncă, se pune în mod firesc problema dacă salariații pot fi concediați în același mod în care se desfășoară munca. Adică prin e-mail. Până în anul 2016, problema a fost controversată și aveam atât instanțe care decideau că se poate, cât și instanțe care decideau că nu se poate.

Așadar, se poate sau nu se poate? Răspunsul este da, se poate. Salariații pot fi concediați prin transmiterea Deciziei de concediere pe e-mail. Acest lucru a fost stabilit prin Decizia nr. 34/2016 din 24 octombrie 2016 pronunțată de ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE, Completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Astfel, Înalta Curte a decis următoarele:

Decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul muncii se poate comunica prin poşta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei, potrivit dispoziţiilor art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011 raportat la dispoziţiile art. 216 din acelaşi act normativ, cu referire la dispoziţiile art. 184 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în condiţiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între părţi.

Decizia astfel comunicată prin poşta electronică, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte doar cerinţele formale impuse de dispoziţiile art. 76 din Codul muncii, nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică.

Ca urmare, putem comunica decizia de concediere prin e-mail. Totodată, nu este nevoie de o semnătură electronică pentru a transmite decizia, dacă aceasta este o copie în format PDF a deciziei în format fizic.

Singurele condiții sunt însă ca salariatul să fi comunicat angajatorului adresa de e-mail şi să existe o obișnuință de a comunica cu angajatul prin e-mail.

Vă ținem la curent cu modificările legislative și cu articole interesante despre probleme de drept printr-un newsletter lunar. Vă puteți abona dând click aici: Completare formular de înscriere la newsletter