+4 / 0755 024 599 sau +4 / 0749 117 486 office@corobana.com

Știm că prima dată când ajungeți într-o sală de judecată e o experiență stresantă, așa că dacă sunteți martor într-un proces, aici sunt 5 informații utile:

  1. Nu puteți refuza să vă prezentați. Dacă ați primit citație de la instanță, este obligatoriu să mergeți. Dacă refuzați, instanța poate cere să fiți aduși de poliție, cu mandat de aducere. Faptul că lucrați nu e o scuză, iar angajatorul trebuie să vă lase să mergeți la instanță dacă îi arătați citația.

2. Veți depune jurământ înainte de audiere. Jurământul este religios și se face cu mâna pe Biblie, dar, dacă nu sunteți creștin-ortodox, puteți alege să faceți jurământ nereligios. Textul exact al jurământului vă este citit de către judecător.

3. Mărturia mincinoasă este infracțiune. Judecătorul vă va aduce la cunoștință că dacă declarați lucruri neadevărate, răspundeți pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 273 Cod penal. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

4. Poziția în sală a martorului și modalitatea în care se desfășoară audierea sunt foarte diferite de cele din filmele americane. Veți sta la un pupitru, în picioare, cu fața către judecător (nu către sală). Întrebările sunt adresate în primul rând de către judecător, iar după ce judecătorul este lămurit, ambele părți pot să propună întrebări. Întrebările sunt însă adresate întotdeauna de către judecător, dacă le consideră necesare pentru soluționarea procesului.

5. Declarația voastră este scrisă de grefier, de cele mai multe ori la dictarea judecătorului, care adesea sintetizează ceea ce declarați. La final vi se dă declarația scrisă, pe care trebuie să o citiți și să o semnați. Dacă sunt scrise lucruri diferite de ceea ce ați declarat, trebuie să spuneți acest lucru instanței înainte de semnare.

Prezentul articol are rol informativ și nu reprezintă o consultație juridică. Pentru că fiecare caz are elemente ce îl fac unic, situația dumneavoastră poate să nu se încadreze în situațiile generale care au fost luate în considerare la redactarea acestui articol. Pentru o consultație juridică, ne puteți găsi aici.

Vă ținem la curent cu modificările legislative și cu articole interesante despre probleme de drept printr-un newsletter lunar. Vă puteți abona dând click aici: Înscriere la newsletter