+4 / 0755 024 599 sau +4 / 0749 117 486 office@corobana.com

Ultima modificare a Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a stabilit care sunt societățile scutite de la depunerea Declarației privind beneficiarul real, termenul pentru depunere și forma declarației pentru acele societăți care au în continuarea obligația depunerii acesteia.

Potrivit ultimei modificări a legii, în vigoare de la 9 iulie 2020, nu mai trebuie să depună această declarație persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, dacă aceștia sunt singurii beneficiari reali.

În cazul acestor persoane juridice, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor pe baza documentelor care însoţesc cererea de înmatriculare sau pe baza evidenţelor deţinute în cazul societăţilor deja înmatriculate.

Rămân astfel obligate să declare beneficiarul real doar societățile care au în componență cel puțin o altă societate.

O altă noutate este faptul că, pentru acele societăți care trebuie să declare beneficiarul real, termenul pentru depunerea declarației se prelungeşte până la 1 noiembrie 2020.

De asemenea, în ceea ce privește forma declarației, până la 1 noiembrie 2020 declaraţia privind beneficiarul real nu mai trebuie dată direct în fața unui reprezentant al oficiului registrului comerțului și nici în fața unui notar.

Declarația poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică şi poate fi transmisă la oficiul registrului comerţului fără nicio altă formalitate, prin mijloace electronice, cu semnătura electronică sau prin servicii de poştă şi curier.

Desigur, declaraţia privind beneficiarul real poate fi şi în formă autentică, certificată de avocat sau dată la oficiul registrului comerţului.

Prezentul articol are rol informativ și nu reprezintă o consultație juridică. Pentru că fiecare caz are elemente ce îl fac unic, situația dumneavoastră poate să nu se încadreze în situațiile generale care au fost luate în considerare la redactarea acestui articol. Pentru o consultație juridică, ne puteți găsi aici.

Vă ținem la curent cu modificările legislative și cu articole interesante despre probleme de drept printr-un newsletter lunar. Vă puteți abona dând click aici: Completare formular de înscriere la newsletter